FAQ's

1. Kan ik zelf iets doen tegen snurken?

  • gewichtsvermindering
  • rookstop
  • beperk alcohol in de avonduren
  • geen slaapmiddelen
  • ruglig in bed vermijden

2. Ik snurk maar ik heb geen apneu

Voor jou is de mra- of snurkbeugel heel interessant. In principe komt iedere snurker in aanmerking voor een beugel. 95% van de snurkers is erbij gebaat en bijna 85% is zelfs volledig van zijn probleem verlost

3. Wordt de behandeling terugbetaald?

Er dient hiertoe steeds een slaaponderzoek plaats te vinden in een erkend slaapcentrum. Afhankelijk van de mate van apneu die daar wordt vastgesteld, komt u al dan niet in aanmerking voor terugbetaling (via derdebetalerssysteem)

4. Werkt de mra beugel bij iedereen?

In 85% van de gevallen heeft de beugel al effect binnen één week, soms zelfs al de eerste nacht.

5. Ik heb al een cpap masker. Kan ik switchen?

Als het masker jou niet voldoende comfort en/of uitkomst biedt, levert de beugel misschien voor jou wel het gewenste resultaat op. De meeste verkiezen de beugel boven de cpap.

6. Prothesedragers

Soms lukt dit NIET. Patiënten met een volledige onderprothese (zonder implantaten) kunnen niet geholpen worden. In een tandenloze bovenkaak kan soms wel nog over de prothese heen gewerkt worden.

7. Soorten beugels

Er zijn momenteel tientallen verschillende types. Hier wordt hoofdzakelijk gewerkt met de alle types van Somnomed (Avant / Fusion / Flex). Deze worden wereldwijd het meest gebruikt en zijn ook heel aangenaam om dragen.

8. Wat is de levensduur van zo'n beugeltje

Een goed onderhouden beugel gaat even lang mee als een prothese, wel tot 7 jaar. Gebruik voor het onderhoud steeds de voorgeschreven producten. Patiënten die in aanmerking komen voor terugbetaling hebben iedere vijf jaar recht op een vernieuwing

9. Wat gebeurt er met mijn kaakgewricht?

Het is niet bewezen dat de stand van de kaak verandert of dat het kaakgewricht slijt door het gebruik van de beugel. Wel is het zo dat er extra mobiliteit kan komen doordat de spieren ietwat worden gerekt. Het is heel belangrijk dat u de voorgestelde oefeningen doet.

10. Geeft een mra pijn?

Het kan de eerste dagen/weken een vervelend gevoel geven. Dit is de gewenningsperiode, en duurt bij de ene patiënt een week, bij de andere een maand.

11. Mra en tandenknarsen

Knarsers kunnen de mra gebruiken. Het gaat zelfs knarsen tegen. U draagt dan de mra in plaats van het opbeetplaatje

12. Mra bijstellen

Een mra kan worden bijgesteld. Dit kan uzelf doen; bij de plaatsing krijgt u hierover alle nodige informatie.