Slaapapneu

Wat is OSAS of slaapapneu?

Obstructief Slaap Apneu Syndroom is een vooral bij volwassenen vaak voorkomend slaapgebonden ademhalingsprobleem. Heel veel mannen, maar ook vrouwen, hebben te kampen met het probleem en in veel gevallen zelfs zonder zich er zelf bewust van te zijn.

Het wordt gekenmerkt door het regelmatig geheel of gedeeltelijk toeklappen van de bovenste luchtweg tijdens de apneu (= obstructie), resulterend in een soms ernstige zuurstof desaturatie van het bloed. Deze apneus veroorzaken korte ontwakingen, niet altijd door de patiënt opgemerkt, doch wel door de partner. Deze slaapfragmentaties veroorzaken een daling van de slaapkwaliteit met alle gevolgen voor de fitheid tijdens de erop volgende dag.

De therapie voor OSAS hangt met name af van de uitslag van het slaaponderzoek. Deze wordt uitgedrukt in de OAHI-index. Dit staat voor Obstructieve Apneu Hypopneu Index en is een optelsom van het aantal ademstops en aantal malen geregistreerde verminderde flow van meer dan 50% per uur. Op basis van de de OAHI maakt men onderscheid tussen licht, matig en ernstig OSAS. Voor iedere vorm van OSAS geldt dat gewichtsreductie erg belangrijk is. In veel gevallen is positietherapie ook een goed hulpmiddel (bvb slapen op de rug vermijden).

Hiernaast kenmerkt Osas zich ook door al of niet sociaal storend snurkgedrag, vermoeidheid, lusteloosheid, verminderd libido, .... 

De diagnose wordt gesteld door een slaaponderzoek. Na de definitieve diagnose van OSAS kan een behandeling worden ingesteld. Afhankelijk van de ernst van de aandoening hebben we de keuze tussen:

* algemene maatregelen (gewichtsreductie, vermindering alcohol- en tabaksgebruik

* chirurgische technieken

* CPAP masker

* mondbeugel (Mandibulair Repositie Aparaat)


Cpap masker
Cpap masker

Bij een lichte OSAS (AHI tussen 5 en 35) kan een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) worden vervaardigd. Dit is een beugeltje dat 's nachts gedragen wordt in de mond en dat ervoor zorgt dat de onderkaak naar voor gehouden wordt, wat op zijn beurt leidt tot meer ruimte achter in de keel en veelal tot minder snurken en minder ademstops. Een belangrijke voorwaarde voor een MRA is het bezit van een goed gebit. Dit kan door de tandarts worden onderzocht.