gewenning

Gewenningsperiode

Het vereist vaak enig doorzettingsvermogen om aan een MRA te wennen. De gewenningsperiode verschilt per persoon, maar gemiddeld duurt het zo'n paar weken voordat men goed aan het apparaat gewend is.

De gewenningsproblemen zijn vooral de eerste twee weken het grootst. 's Ochtends zijn de kaakspieren vaak gespannen en kan men een moe gevoel in de kaken hebben. Het gebit lijkt dan ook tijdelijk niet meer goed op elkaar te sluiten. Het is aan te raden om 's ochtends vroeg na het wakker worden de kiezen enige keren stevig in de goede stand op elkaar te klemmen. 

De tandarts zal u ook vertellen over de Morning Repositioner. Ook kunnen de tanden, kiezen en het tandvlees gevoelig zijn. Sommige patiënten hebben tijdens het slapen een verhoogde speekselafgifte of krijgen last van een droge mond. Het komt ook voor dat de beugel in het begin 's nachts uit de mond valt. Tijdens de gewenningsperiode nemen de ongemakken geleidelijk af.

Een MRA is en blijft een hulpmiddel dat vergeleken met andere behandelingen weinig nadelen en bijwerkingen heeft. Het is vooraf echter niet te voorspellen hoeveel last men van de beugel zal krijgen en of de beugel in voldoende mate zal werken. Bovendien kan de werking van een MRA mede als gevolg van overgewicht, roken, verkoudheid, gebruik van alcohol en slaapmiddelen wisselend zijn.

Behandelingen van snurken en slaapapneu met MRA's zijn relatief nieuw. Er is nog vrij weinig bekend van de resultaten en bijwerkingen van MRA's op lange termijn. Voorlopige onderzoeksresultaten geven aan dat men er rekening mee moet houden dat de stand van het gebit na verloop van tijd iets kan veranderen.