MRA beugel

Een mra-mondbeugel (Mandibulair Repositie Apparaat = MRA), bestaat uit twee delen, één die past op de onderste tandenrij, en één die past op de bovenste tandenrij. Beide beugels passen tegen elkaar via een verstelbare mechaniek, die toelaat om de onderkaak naar vóór te schuiven ten opzichte van de bovenkaak. Door de onderkaak naar vóór te houden tijdens de slaap, wordt de ruimte achter de tongbasis verbreed, en wordt de ruimte tussen het weke verhemelte (=huig) en tongbasis hersteld. Dit heeft een gunstig effect op snurken en apneu.

De afstand tussen uw onder- en bovenkaak wordt slechts enkele millimeters vergroot zodat u het dragen nauwelijks voelt en niet ziet. U mag op uw rug slapen als u wilt. U kunt met de mond open of dicht slapen en dus ook gewoon door de mond ademen. De MRA gaat ook tandenknarsen tegen.

Nadelen / nevenwerkingen van een MRA

  • het apparaat moet iedere nacht worden gedragen (cfr een bril).
  • er kan irritatie ontstaan aan de kaakgewrichten of aan de tanden; dit is meestal tijdelijk en voornamelijk in de beginperiode.
  • het apparaat kan niet worden toegepast bij mensen met onvoldoende tanden; doch tegenwoordig zijn er ook hiervoor reeds oplossingen.
  • er kunnen - meestal weliswaar meestal kleine - beetveranderingen ontstaan in uitzonderlijke gevallen.
  • het eindresultaat is soms moeilijk op voorhand te voorspellen.