slaapkliniek

Slaapstoornissen zijn een onderschat gezondheidsprobleem in onze samenleving. Nochtans is een deugddoende nachtrust essentieel voor een goed functioneren overdag.

De meeste slaapcentra beschikken over een modern slaaplabo (soms open 7/7) met hoogtechnologische apparatuur, wat toelaat om het slaapproces van mensen met slaapstoornissen te analyseren en een eindrapport op te stellen. Dit rapport kan vervolgens naar uw slaap-tandarts worden verstuurd voor verdere bespreking.

Tijdens een slaaponderzoek registreert men verschillende parameters die informatie geven over o.a. de kwaliteit van de slaap, snurkgeluiden, hartritme, ademhalingsbewegingen en het zuur-stofgehalte in het bloed.

In het slaapcentrum wordt men in een mooi ingerichte éénpersoonskamer opgenomen en kan men tijdens de registratie vrij bewegen (gezien alle signalen naar een klein registratiekastje worden gestuurd, dat met een riem om de borstkas is bevestigd). De meeste mensen slapen bijgevolg toch redelijk goed ondanks de apparatuur.

Belangrijk is om de oorzaak van de slaapstoornissen te achterhalen, zodat een gerichte behandeling kan worden ingesteld. Vaak gaat het om het zogenaamde slaapapneusyndroom, waarbij patiënten snurken en ademhalingsstilstanden doen tijdens hun slaap. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals hoge bloeddruk, onregelmatigheden van het hartritme en zelfs bijdragen tot het ontstaan van een hart- en/of herseninfarct. Andere risico's en problemen worden vaak onderschat, zoals bv. het gevaar van overdreven slaperigheid overdag in het verkeer, de toegenomen prikkelbaarheid en de emotionele problemen (= kort lontje).

Wanneer men zich niet uitgeslapen voelt of 's morgens opstaat met hoofdpijn en de partner klaagt dat men snurkt, doet men er bijgevolg goed aan deze klacht heel ernstig te nemen en verder te laten nakijken. De slaap kan immers vaak verbeterd worden, ofwel door een luchtdruk-masker ofwel door andere methodes (mondbeugels), die vaak in nauwe samenwerking met de keel-neus-oorartsen worden ingesteld.

Momenteel wordt vaak samengewerkt met het slaapcentrum in Maria Middelares Gent, in Aalst, in Oudenaarde, in Zottegem, in Ronse, in Kortrijk, .... Uiteraard staat het u volledig vrij om zelf uw keuze van slaapcentrum te bepalen. Uw slaapspecialist - tandarts kan u hierover alle inlichtingen verschaffen. Vraag er gerust naar. Sinds kort heeft Waregem nu ook een slaapcentrum.